Turistaút felújítások

A 2020-as évben a Kéktúra Téstől, a Tűzköves-árokig tartó szakaszát újítjuk fel. Ezt a munkát a rendkívüli helyzet miatt egyelőre nem tudjuk elkezdeni, de a nyugat-európai tapasztalatok alapján, valamint a gazdasági szükségszerűségek miatt bízunk abban, hogy legkésőbb nyáron megkezdhetjük a jelzésfestést. Addig is olvassátok az alábbi írást mely egyesületünk elmúlt években végzett jelzésfestő tevékenységéről ad áttetintést.

Egyesületünk 2006-ban határozta el, hogy kibővíti tevékenységét, és teljesítménytúrát rendez a Mezőföld peremén. Létezett egy régen nem járt kék turista jelzés Adony-szőlőhegytől Dunaföldvárig. Ezt az útvonalat kisebb változtatásokkal, a szabványnak megfelelően "Piros sáv" jelzéssel a Vizi-fogadótól Dunavecse központjáig 47 km-n újítottuk fel.

Úgy látszik jó munkát végeztünk, mert az FMTSz felkérte az egyesületet, hogy vállaljon részt a megye turista útvonalainak felújításában. Így készült el a Vérteskozma–Szár sárga sáv, Fáni-völgy zöld sáv és a Kisgyón körüli piros kereszt jelzés. A vajtai Gyalogos Természetjárók Országos Találkozójára felfestettük az Alsószentiván-Németkér zöld sáv jelzést, az Alsószentiván-Vajta sárga sáv jelzést és a Benedek-tóhoz vezető sárga pont, éa a két sáv jelzést összekötő sárga kereszt jelzéseket. Majd a Mária Út Egyesület felkérésére Adonytól a Baracsi Halászcsárdáig készítettük el a kék "M" zarándokutat, és ezt a segítségünkkel a Dunatúra Egyesület folytatta Dunaföldvárig.
2015-től az MTSz pályázati rendszerében dolgoztunk. A Rácalmási Nagy-sziget jelzését piros körtúra, a piros sáv Pentele-híd–Dunavecse központ piros négyzet jelzésre módosítottuk. A piros sáv jelzés a Vizi-fogadótól a Líviai halastavak Halőrházig, a Pentele-hídtól Dunaföldvár Sóház utcáig az eredeti kék sáv jelzés útvonalán meg lett hosszabbítva. Így a mezőföldi piros sáv jelzés folytatólagos a tolnai piros sáv jelzéssel.

2016-ban folytattuk a piros sáv felújítását Vizi-fogadó–Dunaújváros Alsó-Duna-part szakaszon. Kijelölésre, és felfestésre került Dunavecse EV6–Dunaújváros Üdülősor kerékpáros turista út.

2017-ben Alsószentiván–Németkér zöld sáv jelzést, és sárga kereszt összekötő jelzést újítottuk fel. Ebben az évben a Bakonyban felújított jelzésekből 100 km útvonalat ellenőriztünk le az MTSz turistaút szakbizottság megbízásából.

2018-ban Alsószentiván–Vajta a sárga sáv jelzést és a Benedek-tóhoz vezető sárgapont (forrás) jelzést újítottuk fel.

2019-ben a piros sáv jelzés Dunaújváros Alsó-Duna-part–Pentele-híd szakaszt kellett útvonal változás miatt felújítani.

Az elmúlt tizenhárom évben az egyesületünk jelzésfestői és segítőik több mint 300 km turista utat jelöltek ki, vagy újítottak fel. Ez hozzávetőleg 2400 munkaórát jelent a turista társadalom érdekében.

Köszönjük a munkájukat!